Fria.Nu

Dashti Saduddin har väntat i fyra år på att få leva sitt liv

För ett år sedan började den tillfälliga asyl-lagen gälla. Asylsökande från länder dit man inte kan avvisa någon skulle få stanna. Men så blev det inte riktigt. Dashti Saduddin har ett tillfälligt uppehållstillstånd, och kan inte börja arbeta för framtiden.

När den tillfälliga asyllagen kom, fanns många människor i Sverige som man inte kunde avvisa. De skulle få uppehållstillstånd. Dashti Saduddin ansökte om att Migrationsverket skulle pröva hans skäl för asyl igen. Han kommer från Afghanistan, så man trodde att han skulle få stanna. Sverige brukade inte avvisa folk till Afghanistan, Irak och Somalia. Men efter bara några månader blev någon avvisad till Irak. Den 28 mars fick Dashti Saduddin ett tillfälligt uppehållstillstånd.
Sverige avvisar fortfarande inte till Afghanistan. Dashti Saduddin har fått ett nytt tillfälligt uppehållstillstånd. Om ett år ska Migrationsverket fatta beslut igen.
– Sedan jag flydde till Sverige har jag bara väntat. Nu måste jag börja vänta igen. Ska det aldrig ta slut, så jag kan börja leva mitt liv? säger han.

Dashti Saduddin är läkare. Han vill arbeta som läkare i Sverige. Tills han fick beskedet om tillfälligt uppehållstillstånd studerade han svenska. Under hösten skulle han gå en kurs i sjukhus-svenska och sedan praktisera på ett sjukhus. Men nu kan han inte planera. Socialstyrelsen säger att han inte får fortsätta att studera när han bara har tillfälligt uppehållstillstånd.
Men Dashti Saduddin hoppas fortfarande på en framtid i Sverige.
– Jag kan inte ge upp nu. Om jag blir avvisad kommer jag att bli dödad. Jag försöker skapa ett liv här. Som läkare kan jag ge Sverige något.

När talibanerna hade förlorat makten, kandiderade Dashti Saduddin till rådsmötet. Det var ett tillfälligt parlament som skulle välja en ny president och skriva en ny grundlag. Men han blev mord-hotad flera gånger och måste lämna Afghanistan. År 2002 kom han till Sverige. När han hade väntat i nästan två år, beslutade Migrationsverket om avvisning. Han överklagade till Utlänningsnämnden, och efter ett år kom ett nytt beslut om avvisning. Så fick han ett tillfälligt uppehållstillstånd och måste börja vänta igen.
– Det är svårt att leva. Jag vet inte hur min framtid ser ut om ett år. För varje dag kommer jag närmare beslutet om mitt liv.

Sten de Geer är asylrätts-jurist. Han tycker att den tillfälliga lagen har fungerat dåligt, eftersom så få personer med verkställighetshinder har fått stanna. Många har fått tillfälliga uppehållstillstånd. Migrationsverket har tänkt att det kan bli lugnare i de oroliga länderna, så att de asylsökande kan åka tillbaka. Men så var inte tanken med den tillfälliga asyllagen.
– Migrationsverket har saboterat lagen genom att ge tillfälligt uppehållstillstånd till dem som skulle få stanna, säger han.

Peter Mokvist har varit handläggare på Migrationsverket. Han säger att man kan avvisa människor till Afghanistan.
– Tyskland avvisar dit, så uppenbarligen går det med tvång. Men vi tycker att det är för oroligt just nu. Därför har vi låtit asylsökande stanna tillfälligt, säger han.
Även Norge och Nederländerna har avvisat asylsökande till Afghanistan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Migrationsverket har saboterat den tillfälliga lagen

På onsdag är det ett år sedan den tillfälliga asyllagen trädde i kraft. Enligt lagen skulle asylsökande från länder dit det inte går att avvisa få stanna. Men när besluten kom höll inte Migrationsverket vad lagen lovade. Dashti Saduddin är en av dem som hamnade mellan stolarna.

Fria.Nu

Migrationsverket har saboterat den tillfälliga lagen

På onsdag är det ett år sedan den tillfälliga asyllagen trädde i kraft. Enligt lagen skulle asylsökande från länder dit det inte går att avvisa få stanna. Men när besluten kom höll inte Migrationsverket vad lagen lovade. Dashti Saduddin är en av dem som hamnade mellan stolarna.

Fria.Nu

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

© 2024 Stockholms Fria