Stockholms Fria

Ståupparen med hjärnkoll

Han är komiker, föreläsare, organisationskonsult och författare. Mångsysslaren Mike Florette har hunnit med mycket under sina drygt 27 år i branschen. Just nu är han ute på vägarna och föreläser om sin nya bok ”Oväder i hjärnan– klimathot på jobbet”. I boken förklarar han för stressiga företag och organisationer hur hjärnan fungerar .

– Asså, tre saker upprör mig. Våld mot barn, krig och långa killar. Att komma till en Bruce Springsteen-konsert med min surt förvärvade biljett och hamna bakom en jävla talltopp. Eller som det heter på latin, PINUS STÅIVÄGUS, skriker Mike Florette och publiken skrattar. Klippet är från Youtube och visar ett av hans ståuppframträdanden från mitten av 2000-talet. Letar man vidare hittar man också en hel del annat. En reklamfilm för posten, en föreläsning som handlar om humor och tandläkare (vad nu de har att göra med varandra), fler föreläsningar, några fler ståuppshower och till sist något som låter mycket besynnerligt – ”spegelneuroner”.

Denna lilla beståndsdel spelar en avgörande roll i Lisbeth Duvringe och Mike Florettes nya bok. Den övergripande tesen är att trots att hjärnforskning visar att hjärnan reagerar starkt på empati, samarbete och kreativitet, har de flesta företag inte hängt med. De drivs, organiseras och har en attityd till medarbetare som snarare grundar sig i 1700-talets syn på hjärnan.

– Man tror fortfarande att vi människor kan skilja på rationalitet och känslor. Det är en syn som går ända tillbaka till Descartes som hade stort inflytande på upplysningstidens sätt att tänka. Det använder man fortfarande väldigt mycket i arbetslivet, speciellt när det blir konflikter. Men det finns väldigt mycket forskning som visar att vi inte kan vara rationella utan känslor. Känslorna måste räknas med, säger Mike Florette.

Det är bland annat här spegelneuronerna kommer in i bilden. De är ett slags nervceller som gör att vi kan känna och förstå andras känslor, grunden för empati. Mike Florette menar att de aktiveras genom samarbete snarare än konkurrens. Det som händer är att när folk är vänliga mot varandra börjar spegelneuronerna producera dopamin och seratonin, ämnen som gör att vi fungerar bättre, blir gladare och mår allmänt bättre på jobbet.

Mike Florette anser att detta är viktigt att ha med i beräkningarna för företagen, de har inte råd att strunta i hur människor och deras hjärnor fungerar.

– Det finns många organisationer och företag som stressar människor till produktivitet. Och det menar vi är kontraproduktivt. Det är korkat, det kostar mer pengar och går åt mycket mer energi. Men jag tror att en förvandling kan gå mycket fortare än man tror. Det gäller att få dem som leder företag och i viss mån politiker att ta steget. Vi är uppfostrade i en kultur där det ska gå åt andra hållet egentligen. Du ska ta för dig och på det sättet ta dig fram. Men som Darwin presenterade var det faktiskt de arter som samarbetade som var mest framgångsrika, menar han.

Han tror att de här frågorna är extra relevanta just nu. Sverige är på väg in i en ny högkonjuktur, vilket ställer stora krav på både chefer och medarbetare. I produktionens virrvarr är det lätt att glömma bort hjärnan och då är det viktigt att ta det lugnt menar han. Låt folk få använda hjärnan som den är byggd att vara och de kreativa idéerna kommer fram. Översvämmade och stressade hjärnor är varken särskilt vinstdrivande eller gynnar företaget.

Den långsiktiga lösningen är att företagen tar organisatoriska beslut som verkar för hjärnan istället för emot den. Det gör de genom att aktivera de anställdas spegelneuroner, bland annat genom komplimanger och stärkande ord, att använda empati och jobba med feedback istället för kritik. Och sist men inte minst humor.

– Det underlättar vardagen och det blir roligare att vara där. Med det kommer de nya ideérna och kreativiteten också. Och dopamin och seratonin kommer igång, så det hänger ihop allting.

Saknar du att ståuppa någonting?

– Nej, jag använder mig av väldigt mycket humor i mina föreläsningar och det tillfredställer mig tillräckligt. Jag längtar inte tillbaka till rökiga krogar och berusad publik, säger han och skrattar.

Fakta: 

Mike Florette

Ålder: 50

Bor: Stockholms innerstad

Familj: Fru och två döttrar

Bakgrund: Bland annat komiker, artist, föreläsare, författare och organisationskonsult.

Är också utbildad i ledarskap, coachning, retorik och psykologi. Har föreläst för företag och organisationer sen mitten av nittiotalet. Securitas, Försvaret, Swedbank, ICA är exempel på några av de företag han har jobbat med. Som ståuppkomiker har han uppträtt 20 säsonger på Norra Brunn men även medverkat i program som ” Släng dig i brunnen” och ”Snacka om nyheter”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Skarpnäck och Bagarmossen kan komma att byggas ihop

Söderortsbon Barbro Lindkvist hittade information om planer att bygga bostäder och en bilväg mellan Skarpnäck och Bagarmossen. Hon tipsade Bagisbloggen, som skrev om det på sin hemsida. Nu har frågan blivit ett hett debattämne för de boende i området.”När jag såg det här ville jag informera folk och ge dem en chans att säga vad de tycker”, säger hon.

Stockholms län sämst på konsumentvägledning

En ny rapport från Konsumentverket visar att den kommunala konsumentvägledningen fortsätter att minska. Värst är det i Stockholms län, där 14 procent av invånarna saknar konsumentvägledning.

– Det är tråkigt för stockholmarna. Det är också anmärkningsvärt att Stockholms län som är så stort inte vill satsa på det här, säger Annika Wilow Sundh, ordförande i konsumentvägledarnas förening.

Huddinge bäst på krav – Stockholm sämst

Huddinge kommun har den miljövänligaste maten i länet. I alla fall om man ser till hur många krav-certifierade förskolor det finns i kommunen. Sedan 2008 har drygt 44 förskolor certifierats. Bland Stockholm stads förskolor är siffran däremot nattsvart. Endast sju av dem är kravmärkta.

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

© 2024 Stockholms Fria